miercuri, 5 ianuarie 2011

Cinci domenii periculoase

         Atractia despre care vorbim poate sa aduca tensiuni puternice in domeniul puritatii. Poate ca aceste framantari ne fac sa credem ca suntem anormali, dar nu e adevarat. Este perfect natural sa fii atras de cineva. Totusi, trebuie sa fim atenti la cateva pericole.

            
          Cand relatia noastra cu Dumnezeu nu este infloritoare. Acesta este un steag rosu. Lucratorii crestini aduc in discutie relatia cu Dumnezeu atunci cand ii pregatesc pe tineri pentru botez, dar ea trebuie analizata si cand e vorba de perioada de curtare sau de casatorie in sine. Cand relatia noastra cu Dumnezeu nu este foarte buna, in noi exista un gol care ne face vulnerabili la atractii improprii, neadecvate. 
          
         Cand avem nevoi emotionale si locuri goale in inima. Lucrul acesta se leaga oarecum de pericolul anterior, dar se refera in special la ceilalti oameni. Se poate sa avem un vid emotional datorita unor relatii personale nesatisfacatoare (acelasi lucru se poate intampla si in casatorie) sau datorita mortii cuiva drag. In asemenea situatii, trebuie sa fim in garda pentru ca s-ar putea sa fim trasi intr-o relatie nepotrivita care aparent ne umple golul din inima.
          
         Cand nu ne controlam mintea. Nu ma refer neaparat la gandurile necurate, ci la gandurile adolescentilor unul fata de celalalt, inainte de momentul potrivit. Standardul in multe biserici conservatoare este ca tinerii sa nu intre intr-o relatie de prietenie inaintea varstei de 18 ani; dar e suficient ca un tanar sa se uite la o persoana de alt sex si gandurile sa o ia razna. Tinerii sunt in pericol deoarece pierd controlul asupra gandurilor, asupra mintii lor.
            Pavel vorbeste in 2 Corinteni 10:5b despre a rasturna "izvodirile mintii si orice inaltime, care se ridica impotriva cunostintei lui Dumnezeu si orice gand il facem rob ascultarii de Hristos". Da, lucrul acesta este posibil prin puterea Lui Dumnezeu. Dar, daca nu ne putem controla gandurile cu privire la un anumit baiat sau fata, inima o va lua in acea directie. Tot asa se intampla si in cazul unui tanar care este suficient de matur dar care totusi este atras de o fata care nu face parte din Biserica. Asa ca isi lasa mintea sa zboare departe de realitate si incepe sa-si faca planuri cu privire la o posibila relatie, dupa ce ea va veni in Biserica. Se poate intampla, de asemenea, ca tinerii sa dea frau liber imaginatiei in perioada de curtare. Si intr-un caz, si in celalalt, mintea nu mai este sub control, si necazurile pot sa apara oricand.
        
          Cand barbatii si femeile sunt mereu in contact direct. Ma gandesc aici la situatiile in care oamenii se gasesc, prin rutina, unul in prezenta celuilalt, de exemplu, o fata de casa lucrand pentru o anumita familie, sau barbati si femei necasatorite care lucreaza impreuna sau locuiesc in aceeasi casa. Poate fi vorba si de un serviciu de voluntariat, care ii aduna pe tineri si tineret impreuna. Nu spun ca astfel de situatii nu trebuie sa se intample, dar ele creeaza un domeniu periculor care trebuie sa ne puna in garda. De asemenea, trebuie sa fim foarte atenti si cu domeniul consilierii. Nu e foarte intelept ca o femeie sa ceara consiliere de la un barbat, chiar daca acest om este un lucrator in varsta. 
          
        Cand barbatii si femeile petrec in mod regulat timp impreuna. Acest lucru se leaga de punctul anterior, dar cere o atentie speciala. Se poate ca slujba sa fie cea care ofera posibilitatea de a petrece timp impreuna. O atractie se poate dezvolta deoarece Dumnezeu a aranjat lucrurile in acest mod. Nu e un lucru rau, iar momentele petrecute impreuna leaga inimile sotilor si sudeaza relatia. 
           Ne gandim aici la persoanele necasatorite care petrec timp impreuna. Intr-un studiu despre lipsa de fidelitate in casnicie, motivul cel mai des intalnit era petrecerea timpului impreuna cu altcineva de sex opus, la locul de munca, care favoriza dezvoltarea unei atractii puternice. Astfel de lucruri se intampla si sunt previzibile intr-un fel. Asa se explica de ce rata divorturilor este atat de mare. Femeile lucreaza impreuna cu barbatii, in aceeasi institiutie, si pur si simplu nu-si dau seama de puterea atractiei care se naste din timpul petrecut impreuna.

Sursa: ResurseCrestine



5 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul… Cand locul acela gol este plin de Dumnezeu, si cand Ii predam Lui controlul asupra gandurilor noastre suntem scutiti de niste neplaceri ulterioare. Un lucru este cert, trebuie sa veghem asupra cailor noastre si in domeniul sentimentelor, si nu numai.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este, multi tineri din ziua de azi nu isi dau seama cat de importanta este aceasta "atractie" pentru ca de aici pot pleca multe lucruri negative. Trebuie sa fim atenti la fiecare pas pe care il facem, mai ales inainte de a incepe o relatie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dorim un schimb de link cu dumneavoastra.
    Suntem www.toyshow.ro – magazin online de jucarii si dorim sa aparem sub Jucari, pe site-ul d-voastra la Parteneri sau dupa caz, in footerul paginii.
    Trimiteti-ne mail inapoi cu linkul si cuvantul cheie si site-ul dumneavoastra v-a aparea in magazinul www.toyshow.ro pe coloana din stanga (in toate paginile site-ului) sub blocul cu etichete.
    Va multumim pentru timpul acordat.
    Va asteptam.

    RăspundețiȘtergere
  4. De ziua numelui tau si de acum incolo -sa fii binecuvantat si sa fii la randul tau o binecuvantare pentru altii! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Simona, la fel iti doresc si tie, ca Lumina sa lumineze in viata ta si sa fie vazuta de cat mai multi oameni din jurul tau. Fii binecuvantata !

    RăspundețiȘtergere